Välkommen till Göteborgs skärgård

Hitta lugnet på stämningsfulla Brännö och njut av dans, musik, historia, bad och god mat. Från magasinet "Hitta till Göteborgs skärgård", producerat av Rubrik.

Vattnet glittrar denna varma dag sensommardag när skärgårdsbåten långsamt lägger till till vid Rödstens brygga. Du har kommit till Brännö och det är något visst med den här ön. Här saktar kroppen och sinnet ner så fort man stiger iland. Vid kajkanten står cyklar och flakmopederna uppradade. Flakmoppar är en vanlig syn på Brännö, faktiskt i princip de enda motorfordon som är tillåtna här, och ett populärt sätt att både frakta och ta sig fram för öns 900 bofasta invånare.

Vid vägen, strax efter bryggan i Rödsten, finns öns ena cykeluthyrning. Att cykla runt på Brännö är ett utmärkt sätt att uppleva ön. I Rödsten är cykeluthyrningen obemannad men öppen året runt. Här kan man själv plocka ut en cykel och enkelt betala med sin mobiltelefon.

En fin tur att upptäcka på Brännö är området mellan Rödsten och Husvik. Ett par hundra meter in på Rödstensvägen står en stor vit skylt på vänster sida av vägen. Den leder dig till en av öns pärlor – Brännö Varv Café & Bar. Följ grusvägen in mot båtvarvet, förbi rödmålade bodar och en gammal räls och du är framme. Brännö Varv är som en blandning av Karibien och västkusten. Caféet och baren är fylld med palmer, solstolar, hängmattor, gamla träbåtar och gammalt blandat porslin. Intill restaurangen ligger också Brännö Varvs egna Bed & Breakfast där du kan bo i rum med havsutsikt, och en brygga med gästplatser för båtbesökare.

FOTO: Emil Fagander

Öns historia sträcker sig ända tillbaka till vikingatiden och den äldsta bebyggelsen på ön ligger i bykärnan och utefter bygatan till Husvik. Här finns det hus från 1700- och 1800-talet, även om de flesta större husen tillkommit senare. Rosenbuskar och frodiga häckar omringar de fina gamla trähusen och leder fram till öns lilla hembygdsmuseum Brännö Lagård som ligger i bevarad skärgårdsmiljö. Här kan man tas med på en resa bakåt i tiden med hjälp av museets olika utställningar. Innan du når ladugården kan du gärna ta backen upp till höger till öns höjdpunkt – Brännös gamla lotsutkik med en fantastisk vy över skärgården och Göteborgs hamninlopp.

Strax efter Brännö Handel finner du en respektingivande backe som ringlar uppåt höger in bland stugorna. Plötsligt har du klivit in i skogen och bortblåst är all bebyggelse. Den lilla vägen leder genom en vacker lövskog fram till gångbron över till Galterö, en obebodd ö bestående av ett naturreservat med fritt betande får och flera fina badplatser. Stäng grindarna till gångbron, annars rymmer fåren! Vill du ta en avstickare till Galterö och gå hela slingan får du räkna med ett par timmar i normal promenadtakt. Efter en lång vandring och bad kurrar säkert magen. Gå tillbaka samma väg som du kom och fortsätt ett par minuter söderut på Husviksvägen. Här hittar du strax Brännö Värdshus, en vacker gammal lotsbostad som idag är ombyggd till värdshus där det serveras både lunch och middag. Föredrar du något enklare finns det även smörgåsar och kaffe med wienerbröd från det egna bageriet. Övernatta kan du göra på Värdshusets gästrum eller mysiga skärgårdspensionat ”Baggen”.

Dans på bryggan är en riktig Brännö-klassiker. FOTO: Steampipe Production Studio AB

Kvällen avslutas såklart med dans. På lördagar under sommaren arrangeras den mycket populära ”Dans på Brännö brygga”. Här möts barn och gamla, Brännöbor och besökare för att dansa till levande musik, umgås eller bara sitta uppe på berget och njuta av stämningen. När dansen är slut kan du ta båten tillbaka till stan från Rödstens brygga.

Läs magasinet "Hitta till Göteborgs skärgård" producerat av Rubrik för Göteborgs Stad och Öckerö kommun.