Film och video

2018-09-06 / Christian

Rörligt content fortsätter att öka lavinartat och allt fler företag väljer att lägga mer pengar från marknadsbudgeten på video och rörlig bild. Inte så konstigt, med tanke på filmens styrka som kommunikationsverktyg. 

Youtube är världens näst största sökmotor på nätet och det finns uppskattningar som säger att 85-95 procent av allt webbinnehåll kommer att vara rörligt redan år 2020. Enligt Google söker nästan 50 procent av internetanvändarna efter filmer kopplade till en produkt eller en tjänst. Enligt Wordstream genererar film på sociala medier 1 200 procent fler delningar än text- och bildinnehåll tillsammans. Siffrorna talar sitt tydliga språk. Film är ett allt viktigare verktyg i den digital marknadsföringslåda.

Den enkla förklaringen är att film spelar på flera sinnen samtidigt. Du kan förmedla flera intryck på samma gång än i någon annan form av media. Det blir lättare för dig att engagera din publik och det blir lättare för publiken att ta till sig och förstå budskapet. Dessutom kommer mottagarna ihåg vad de har sett. Enligt Single Grain kan 80 procent av publiken komma ihåg rörligt innehåll de har sett de senaste 30 dagarna.

Allt fler efterfrågar film

Internetanvändarna av i dag är en mogen filmpublik som aktivt söker efter film. Fyra gånger så många konsumenter ser hellre en produktfilm än läser om produkten, enligt eMarketer. För att möta denna ökade efterfrågan på film är det viktigt att ta reda på vilken information din målgrupp vill ha och sedan omvandla de insikterna i rörlig media. Det handlar inte längre bara om att använda sig av film för att det är effektivt, utan också för att konsumenterna vill ha det.

Eftersom tekniken blivit både bättre och billigare kan fler använda sig av film i sin marknadsföring. Förr var det framför allt större företag som hade resurser att kommunicera med film, ofta dyra produkt- eller reklamfilmer. I dag ser det helt annorlunda ut. Den typ av rörligt material som växer mest är film med annan ambitionsnivå; mindre kostsamma produktioner som fyller en annan funktion än riktigt påkostade filmer. Det är också här det finns möjligheter att få stor effekt på sin digitala kommunikation. Ta ett nyhetsbrev, till exempel. Bara genom att använda ordet ”film” i ämnesraden ökar öppningsfrekvensen med 19 procent och clickthrough rate (CTR) med 65 procent, enligt Hubspot. Lägg därtill en film som är träffsäker på vad målgruppen efterfrågar.

Hur lång ska en film vara då?

Det är svårt att svara på – en viktigare fråga att ställa sig är om innehållet är bra nog? Är det ett värde för mottagaren? Enligt Ad Age slutar 33 procent av tittarna att titta efter 30 sekunder, 45 procent efter en minut och 60 procent efter två minuter. En viktig läxa och kanske en insikt som kan spara pengar när man ska producera.

Rubrik erbjuder rörlig bild för alla ändamål och kanaler; allt från enkla intervjufilmer till korta animeringar, webb-tv-serier, employer branding-filmer och större varumärkesbyggande filmer.
 

TÄNKVÄRT:

  • Anpassa filmen för mobiltelefoner. 50 procent av all film spelas på en smartphone (Källa: Adelie Studios).
  • Landningssidor med film kan öka konverteringen med 80 procent (Källa: Unbounce).
  • Företag som använder film i sin marknadsföring har 27 procent högre click-through rate och 34 procent högre konverterings-rate än de företag som inte använder film (Källa: Buffer).